KUNSTIRUUM ESITLEB Ilgvars Zalans Tallinnas

TA TÕUSIS LAIEMA RAHVUSVAHELISTE KOLLEKTSIONÄÄRIDE JA KUNSTIARMASTAJATE HUVIORBIITI PÄRAST OMA TEGEVUSMAALIMISE MAAILMATURNEED – NEED OLID 25 MINUTI PIKKUSED ETENDUSED, MIS TOIMUSID KOGU MAAILMAS 33 RIIGIS TÄNAVATEL, SAALIDES, MUUSEUMIDES, GALERIIDES, JÕEKALLASTEL JA IGAL POOL MUJAL MÕELDAVATES NING MÕELDAMATUTES KOHTADES.

Ilgvars Zalansi kirg värvide vastu, mida ta 15-aastase rõõmsa naudinguga hoogsalt lõuendile kallab, võib kõrvaltvaatajale isegi liiga spontaanne ja mänguline tunduda. Tegelikult aga on Zalansi kunstiteoste
taga alati range „silmadega mõtlemine“, raske töö ja põhjalikud uuringud kõige kohta, mida eelnevad kunstnike põlvkonnad on teinud. Tema teostest tuleb välja värvitundlikkus, mida on raske ülehinnata.
Olles sündinud pisikeses Läti linnas, jõudis ta maalimiseni puhtalt oma intuitsiooni ja saatuse toel – keegi poleks osanud arvata, et ta tuleb toime „ainult kunstnikuna“. Olles veetnud pikki raskeid aastaid püüdlustes sobituda, mõistis ta ühel päeval vältimatut – tema jaoks tähendab maalimine elamist.
Ilgvars Zalans loob rikkalikke, värvikirevaid maale, mis on ühtaegu häirivad oma segaminipaisatud tekstuuridega ja samavõrd ka kohmakalt kaunid. Ta ise ütleb oma kunsti kohta nii: „Ma keskendun kujunditele ja motiividele, mis on inimeseks olemise juures fundamentaalsed, arhetüüpsed ja universaalsed, mitte neile, mis on ühiskonna poolt ette antud.“ 
Iga ese, olend või koht, kelle või mille Zalans oma järjekordse töö teemaks võtab, muutub pusletükiks tema maailma avastatud pildis – see on täis elu, rõõmu ja armastust ennast.